Mariakapel Hoekstraat

Aan de rechterkant in de Hoekstraat, een eind voor de bocht aan de Oostakkerstraat, staat een herbouwd Mariakapelletje. 

Het oorspronkelijk bouwjaar van dit kapelletje is ons onbekend evenals de reden waarom het gebouwd werd.


Het kapelletje zoals het er nu staat, is gebouwd in vervanging van een aloud kapelletje, dat op dezelfde plaats stond, maar afgebroken moest worden toen de smalle kasseibaan in 1955 werd vervangen door een betonbaan die dubbel zo breed was. De originele kasseibaan was slechts een karrespoor breed, en het oude kapelletje stond op de rand ervan. 

Julienne Vanthielen, echtgenote van Wilfried De Winter, vertelde dat zij haar jeugd in de Hoekstraat doorbracht en dat ze nog zeer goede herinneringen heeft aan het oude Mariakapelletje. 

In de meimaand was daar elke avond verzameling van de mensen uit de gebuurte om er te bidden. Ze weet nog heel goed, dat iedereen zijn eigen stoel meebracht en dat de mensen in halfrond zaten voor het kapelletje, tot halfweg van de kasseibaan. Wat geen probleem was, omdat er slechts af en toe een kar passeerde.


Verder weet ze nog dat het een Mariabeeld bevatte, maar het is niet datgene dat in het huidige kapelletje staat. 

Bij het herbouwen maakte men van de gelegenheid gebruik om het door middel van een gedenksteen op te dragen aan het slachtoffer van een tragisch ongeval dat zich tijdens de wegenwerken op 19 november 1955 voordeed. 

Bij de werkzaamheden kwam een zoon van de aannemer, Kamiel Praet, onder een kraan terecht en overleed later in het ziekenhuis.


Kamiel was de broer van Roger Praet, die later huwde met Jeannine Heyvaert (van café STOP). 

Roger was de vader van o.a. schepen Danny Praet. De verongelukte Kamiel was dus de oom van gemeenteraadslid Danny.Deel deze informatie: