Ongevalkruis, Lageweg

Op de hoek van de Drabstraat en het Ruiterken, enigsinds verscholen achter een omheining, staat aan de zijgevel van het huis een hardstenenkruis dat het dodelijk ongeval van Joannes Truyman in 1824 herdenkt.


De familie Truyman was eind 18de eeuw vanuit Wetteren naar Schellebelle gekomen en woonde op Hekkergem. Hun beroep was landbouwer en bloempelder (ambachtsman die het graan zuivert vooraleer het te malen). 

Volgens de familieoverlevering waren vader en zoon een kar brandhout gaan halen. Bij hun terugtocht raakte het paard verschrikt, sloeg op hol, de volgeladen kar geraakte naast de weg en kantelde waarbij de kleine Joannes onder de kar verpletterd werd.


Het ongeval gebeurde niet op de plaats waar het gedenkkruis staat. De overlijdensakte vermeldt is overleden op den wyck Dhelst binnen dees dorp. 

Elst is een gedeelte van de ‘meersen en land achter het kasteel’ die in een grote Scheldemeander aan de overkant van de Schelde liggen, maar in 1824 was dit niet het geval.

Reconstructietekening uit het landboek 1658.

Tussen 1882-1886 werd in de Schelde de “Doorsteek” gegraven waarbij de meander werd afgesneden en het gebied aan de overkant kwam. 

We veronderstellen dat bij die werken het gedenkteken in de weg stond en men het naar een meer zichtbare en veiligere plaats heeft overgebracht. 

Oorspronkelijk stond het hier aan de andere kant van het kruispunt, op grondgebied Wetteren, maar na verloop van tijd ook niet meer veilig. Het werd door landbouwvoertuigen omver en van zijn sokkel gereden. 

In 2001 werd het door de gemeente Wetteren gerestaureerd, van een nieuwe sokkel voorzien en - met toestemming van de bewoners van huis Lageweg nr. 3 - aan de andere kant van het kruispunt geplaatst. 

Nieuwe bewoners hebben het later naar de zijgevel verzet.


Deel deze informatie: